Tri male obiteljske sirane ne žele napustiti tradiciju proizvodnje sireva

Bez autora
Dec 18 2023

Posljednjih desetljeća stočarstvo Gorskog kotara ubrzano se gasilo.

Najveći udarac zadao mu je prestanak otkupa mlijeka prije desetak godina. Danas su na tom području samo tri male obiteljske sirane koje nisu željele napustiti tradiciju proizvodnje sireva unatoč depopulaciji i ponekad surovim uvjetima života.

Obitelj Pintar prije 18 godina skromno je i s puno optimizma pokrenula mini siranu i započela proizvodnju po tradicionalnoj recepturi. Njihovi su sirevi postali prepoznatljivi, a s vremenom su povećavali broj krava.

- Trenutno imamo 15 krava od toga četiri junice i 11 muznih krava. Oko 10 do 150 litara mljeka dnevno imamo i svo mljeko prerađujemo u svoje proizvode, rekla je Antonija Pintar, vlasnica sirane.

Jedina je ovo sirana u čabarskome kraju i jedna od svega tri na području Gorskoga kotara. Mahom starije stanovništvo teško se odlučuje na takav poslovni potez.

- Nekoliko dana u tjednu razvozimo mlijeko na području našeg grada. Registrirali smo proizvodnju svježeg sira i vrhnja do 50 litara dnevno jer za takvu vrstu registracije ne trebamo imati siranu, rekla je Jelena Malnar, Tršće.

Uvođenje novih tehnologija i širenje proizvodne palete jedini je način opstanka malih goranskih sirana i mliječnih krava. Prepoznali su to mještani koji se rado odazivaju na sve radionice savjetnika Ministarstva poljoprivrede.

- Krenuli smo sa separacijom da pokažemo ljudima što sve možemo napraviti od mlijeka i kako dobiti kvalitetniji proizvod, maslac, posni sir..., istaknula je Višnja Krpljan, savjetnica za pomoć i razvoj u Ministarstvu poljoprivrede-

Takva potpora Goranima je iznimno važna jer surov je to kraj za bavljenje stočarstvom.

- Uvjeti su loši za proizvodnju. Imamo velik problem s kasnim mrazevima, ranim mrazevima. Problem je s proizvodnjom krme, naročito žitaricama jer tu divljač odradi svoje, rekao je Predrag Janeš, savjetnik za pomoć i razvoj u Ministarstvu poljoprivrede.

Unatoč tomu nekolicina obitelji ne odustaje od tradicije iz vremena kada je svaka kuća u čabarskome kraju imala barem jednu kravu. Ne skrivaju nadu da će se dio mladih vratiti kući, preuzeti i proširiti obiteljski posao jer domaća hrana sve je traženija na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik